Karın yağlarının organlara zarar vererek diyabet, kalp hastalığı ve kanser oluşumuna zemin hazırladığını belirten Prof Dr Güner Sönmez, Doktor Chris Boettcher‘den yaptığı alıntıda karın yağlanmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken 5 önemli noktayı açıkladı. İşte göbek yağlanmasına karşı yapılması gerekenler…
İki tür yağ vardır: Cilt altı ve viseral (karın) yağ. Cilt altı yağ, cildin hemen altında depolanır. İç organlardaki yağ ise çok daha tehlikelidir. Çünkü organları sarar, iltihap belirteçleri salgılar ve toksik kimyasallar ve hormonlar üretir.
İç organ yağlarını göremezsiniz, basitçe bira göbeği dediğimiz durumdur. Ayrıca, “Skinny fat” dediğim hem yağlı hem de zayıf diye tanımlayacağımız kişilerde de yaygındır (baba gövdesi düşünün) (Bel çevresi kadınlarda 89 cm üstü, erkeklerde 101 cm üstü)
Viseral yağın tehlikeleri nelerdir? Viseral yağ, aşağıdaki durumları içeren metabolik sendromun bir işaretidir:
-Yüksek tansiyon
-Obezite
-Yüksek kolestorol
-İnsülin direnci Bunlar genellikle aşağıdaki hastalıklara yol açar:
-Kalp hastalığı
-Diyabet
-Felç
-Bunama (demans)
Viseral yağın nedenleri nelerdir?
1) Çok fazla kalori almak ve çok az hareket etmek.
2) Alkol alımı artan viseral yağ depolamasında önemli bir faktördür.
3) Genlerimiz de bu konuda önemli rol oynar.
İşte iç organ yağlarına karşı savaşmanın 5 yolu:
1) ARALIKLI ORUÇ
Bağırsaklarınızı dinlendirmek için 8-10 saatlik bir yemek yeme penceresi oluşturun. Bağırsak+sistemik inflamasyonu azaltır, vücuda depolanmış enerjiyi kullanmayı öğretir. Metabolizma hızını korurken yağ yakar.
2) PROTEİN ağırlıklı beslenin.
Sindirimi yavaşlatır, kan şekerinde insülin direncine ve viseral yağ depolanmasına yol açan ani yükselmeleri ve düşmeleri sınırlandırır. – Atıştırmalık ihtiyacını azaltarak doygunluğu artırır. -Günde 80-100 kalori fazladan yakar.
3) KALORİLİ içecekler tüketmeyin.
Alkol, meyve suları, gazlı içecekler; Kan dolaşımına damardan verilen şeker gibi davranırlar, çünkü içlerinde sindirimi yavaşlatacak hiçbir şey yoktur. -Zamanla bu, karaciğer ve karın bölgesinde insülin direncine ve yağ depolanmasına yol açar.
4) GÜÇ EGZERSİZİ
Ağırlık kaldırmak, metabolik olarak en aktif doku olan kas oluşturmayı sağlar. Bu, gün boyunca daha çok kalori yakmaya ve şeker seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Şeker seviyeleri sabit olduğunda, vücut depolanmış yağları daha etkili bir şekilde yakabilir.
5) YETERLİ UYKU
Yetersiz uyku tokluk hormonunuzu (leptin) azaltır ve açlık hormonunuzu (ghrelin) artırarak atıştırmanıza neden olur. -Kötü uyku, kan şekerini yüksek tutarak insülin duyarlılığını azaltır. Vücudunuz daha sonra enerjiyi yakmak yerine depolamak isteyecektir.
YORUMLAR